EGY IGÉNYES AUTÓSISKOLA A BELVÁROSBAN ÉS BUDAFOKON

A vezetői engedély megszerzésének feltétele egy sikeres közúti elsősegélynyújtó vizsga. Iskolánkban lehetőséget biztosítunk a tanfolyam elvégzésére! Az oktatást szakképzett mentőstiszt végzi! Az oktatásra külön nem szükséges bejelentkezni, elegendő a foglalkozáson megjelenni!

Az eü. tanfolyam és vizsga díja 20.000 Ft, amit a tanfolyam helyszínén kell befizetni!

Az időpontokról ITT tájékozódhatsz!


A vöröskeresztes vizsga tételsora

A közúti elsősegélynyújtás egyik lehetséges vizsga tételsora. (A Vöröskereszt a változtatás jogát fenntartja!)

Gyakorlati vizsga tételei:
•    Újraélesztés (CPR)
Eszméletlenség vizsgálata, segítségért kiáltani,  légzés vizsgálata, 10 mp-ig szükség esetén szájüreg kitakarítása, majd a fej max. hátraszegése újabb légzés vizsgálat, amennyiben továbbra nincs légzés mentők hívása újraélesztéshez( defibrillátor kérése)
30 mellkascompresszió végzése, a mellkas közép tájékára gyakorolt nyomással 4-5 cm re nyomjuk le, ezután azonnal 2 befújás. az életfunkciók  visszatértéig, illetve a mentők megérkezéséig.
Gyereknél, csecsemőnél 5 befújással kezdjük az újraélesztést.
•    Stabil oldalfekvő helyzet: (csak eszméletlen betegnél)
Eszköznélküli szabadlégút  biztosítás módszere: betegvizsgálat, (koponyától- bokáig)
•    jobb kezét fej mellett behajlítjuk, bal kéz mellkason át jobb arc félhez tenyérrel , nem engedjük el, ott tartjuk, átnyúlunk a bal lábhoz, majd térdben felhúzzuk, ezután a testet magunk felé billentjük. bal lábát derékszögben behajlítjuk, balalkart a jobb alkarra helyezzük, úgy  hogy a tenyér az arc alatt legyen, majd a fejet hátra szegjük.

1)    Ön közúti balesetet észlel. Az egyik gépkocsiban egy nem beszélő, nem mozgó, szemeit csukva tartó sérültet talál, ülő testhelyzetben a bal első ülésen.
Válasz: biztosítom a baleset helyszínét. A beteg felőli oldalon kinyitva az ajtót megszólítom a beteget, majd elkezdem a betegvizsgálatot. Ha nincs légzés, Rautekkel kiveszi a beteget és befúvásos lélegeztetést kezdem, ha van légzés a betegvizsgálat után Eschmarck műfogással az autóban biztosítom a légutat. ( Ha ég az autó, betegvizsgálat nélkül kiveszem a beteget.)
2)    Egy favágó láncfűrésze munka közben „megugrott” és lábszárába vágott. A roncsolt sebből erős vérzés indult meg. A vér élénkpiros színű, lüktetve, spiccelve ürül a  sebből.
V: ütőeres vérzés. Lefektetem, sérült lábat felemelem, térdhajlatban nyomáspontot elnyomom. Segítőtárs ütőeres nyomókötést helyez fel. Ha átvérzik, a kötést nem veszem le, újat kötözök rá. Ha közben sokkos lesz a beteg, kötözés után sokkfektetés!!
3)    Barátja autószerelés közben, a gépkocsi hűtőjének zárósapkáját lecsavarta. A forró fagyálló/hűtővíz arcára, fedetlen mellkasára fröccsent.
V: égés. 10-20 percig hideg folyóvizes hűtés vagy borogatás, majd laza, steril fedőkötés a mentő kiérkezéséig. Itatom.
4)    Irodába érve földön fekvő, nem mozgó, nem beszélő személyt talál, mellette üres gyógyszeres dobozok és búcsúlevél látható.
V: földön fekvő eszméletlen beteg vizsgálata. Megszólítom, légzés, keringés… stb. Ha légzés leállt, lélegeztetem, ha légzése megmaradt, légút biztosítás. Ha nincs kizáró ok, stabil oldalfekvő helyzet.
5)    Garázsban a szomszédja zárt ajtók mögött, járó motorral szerelte autóját. Földön fekve, csukott szemmel találja.
V: CO-mérgezés. Nyílászárókat (ajtó, ablak) kinyitom, a beteget lehetőleg nem egyedül Rautekkel kiviszem, majd a betegvizsgálat, ha nincs légzés, lélegeztetem, ha van, légút biztosítás. Ha nincs kizáró ok, stabil oldalfekvő helyzet.
6)    Fiatal nő, öngyilkos szándékból, pohárnyi háztartási hipót ivott.
V: lúgmérgezés. TILOS hánytatni, 2 korty vizet vagy tejet itatok vele a mentő érkezéséig. Ivás előtt szájöblítés, nyelési próba.
7)    Legóval játszó kisgyermek hirtelen fuldokolni kezd, láthatóan erős légszomjjal küzd. Légvételeit hörgő, sípoló hangjelenség kíséri.
V: légúti elzáródás. Belenézek a szájába, hátha elérhető, ha nem, kis súlyú gyereknél lábamra fektetem lefelé lógó fejjel, s a két lapocka közötti területet ütögetem.
8)    Havas úton társa elesett, jobb karja deformált, mozgatni nem tudja, igen erős fájdalomra panaszkodik.
V: jobb alkar törése (a könyökízület deformált, akkor ízületi ficam). Nem mozgatom, szorító eszközöket leveszem (gyűrű, óra), majd háromszögletű kendővel rögzítem Dersault kötéssel.
9)    Társa futás közben rosszul lépett, bal lábában hirtelen erős fájdalmat érzett. Rövid pihentetés után jelentős duzzanat keletkezett bokájában és fellépő heves fájdalom miatt már nem tudja a végtagját terhelni.
V: bokaízület sérülése, ha deformált az ízületficam, ha nem deformált, csak duzzadt, akkor rándulás. Ellátás ugyanaz: nem mozgatom, szorító eszközök (cipő, bokalánc) óvatos eltávolítása, majd a sérült végtag alátámasztása ruhadarabokkal két oldalról.
10)    A fáról gyümölcsöt szedő gyerek leesett, bal füléből vér szivárog. Nem emlékszik, hogy mi történt vele.
V: koponyaalapi törés (középső része). Lefektetem vízszintesen, és a fejét 15 fokkal felemelem, alá ruhadarabot teszek, így várja a mentőt. Ha eszméletét veszti: stabil oldalfekvő helyzet, a vérző fül van alul. A vérző fület betamponálni tilos, fedőkötést teszek rá.
11)    Családtagja ablaktisztítás közben leesett a létráról, azóta dereka fáj, lábait mozgatni nem tudja.
V: gerince sérült. Mozgatni tilos, a mentő megérkezéséig mellette maradok, és biztosítom, hogy ne mozduljon meg.
12)    Kalapálás közben munkatársa szemébe fémszilánk pattant.
V: Szemsérülés. A fémszilánkot nem távolítom el, mindkét szemre laza fedőkötést teszek, így várja a mentőt.
13)    Takarítás közben sósav fröccsent a szemébe.
V: Szemsérülés. A sérült szemet tiszta vízzel kimosom, ügyelve arra, hogy a maró folyadék ne kerüljön a másik szembe, vagy ne folyjék végig az arcán. Ezután mindkét szemre laza steril fedőkötés.
14)    Együtt ebédel munkatársával, közben beszélgetnek. Társa hirtelen nyakához kap, láthatóan nem kap levegőt, hangot adni nem tud.
V: Alsó légúti idegen test. Belenézek a szájába, hátha elérem. Előrehajtom a beteget, lapocka közt ütögetem. Ha ez nem segít: Hemlich-műfogás. Mentő mindenképpen lássa utána a beteget a lehetséges szövődmények miatt (hasi sérülés).
15)    Áthívják a szomszédba, ahol az egyik felnőtt ablaküvegbe esett. Állva találja a sérültet, akinek alkarján erősen vérző, vágott sebet lát. A vér élénkpiros színű, lüktetve távozik.
V: Ütőeres vérzés. Lefektetem, vérző kart felemelem. Bicepsz belső élén nyomáspontot elnyomom, majd a nyomáspontot átadom a segítőtársamnak. Ezután ütőeres nyomókötés, majd sokkfektetés.
16)    Szomszédja ijedten rohan át önhöz, mert 10 éves gyermeke véletlenül ivott a háztartási sósavból.
V: Marószermérgezés. Ld 6.tétel
17)    Munkatársának spontán vérezni kezdett az orra.
V: Leültetem, fejét előrehajtom, orrszárnyakat összefogom 10 percig. Ha ezután is vérzik, betamponálom, parittyakötés, mentőt hívok.
18)    Karambol során berobbant a szélvédő. A gépkocsivezető szemébe üvegszilánk fúródott.
V: Szemsérülés. Ld 12. tétel
19)    Kerékpártúrán társa árokba borul, az esést követően bal könyöke duzzadt, deformált, fájdalmas.
V: Bal könyök ficama. Ld 8. tétel
20)    Elektromos zárlat miatt a személygépkocsi kigyulladt, oltás közben a gépkocsivezető mindkét alkarja megégett. Szomszédja betegellátás közben segítő szándékkal megjelenik, kezében tejföllel, illetve étolajjal.
V: Égés. Bekenni tilos, szomszédot elküldöm a tejföllel és az étolajjal. Ld.3 tétel
21)    Utcai verekedés során egy járókelőt késsek megsebesítettek, ön érkezik a helyszínre elsőként. A sérült nyakán tátongó, vágott sebet lát. A sérülés mélyéről az élénkpiros vér nagy sugárban spriccel.
V: Nyaki ütőeres vérzés. Lefektetem, kesztyűt húzok a sebbe belenyúlva, két újjal elfogom a lüktető csonkot, vagy pólyával a gerincoszlophoz nyomon a lüktető csonkot. Kötözni tilos!
22)    Szomszédja ijedten szalad át önhöz. Elmondja, hogy hazaérve feleségét az ágyon fekve találta, mellette búcsúlevél, gyógyszeres fiolák. Szólításra nem válaszol, légzőmozgást nem észlel, a nyaki ütőér lüktetése tapintható.
V: Eszméletlen, de légző gyógyszermérgezett. Ellátás betegvizsgálat, majd stabil oldalfekvő helyzet (hánytatni tilos!).
23)    Baleset helyszínén a motoros a földön fekszik, hiába szólítják, rázzák meg a vállát, nem reagál. Fején lévő bukósisak alól hányadék szivárog.
V: Eszméletlen motoros. Bukósisak eltávolítása két elsősegélynyújtóval. Majd betegvizsgálat, s ennek megfelelő további ellátás, ha nincs légzés, lélegeztetés, ha van, de eszméletlen, légútbiztosítás (ha nincs kizáró ok: stabil, ha van: Eschmark)
24)    Gyalogost gázolt el. A sérült a földön fekszik, hiába szólítják, rázzák meg, nem reagál, a jobb combja duzzadt, deformált.
V: Eszméletlen sérült, combcsonttöréssel (kizáró ok!). Betegvizsgálat, ha nincs légzés: lélegeztetés, ha van: Eschmark-műfogás és a sérült végtagot mindkét oldalról kitámasztani.
25)    A gépkocsiban ön mellett ülő munkatársa hirtelen az ülésről lecsúszik, mind a négy végtagjában, illetve egész testében görcsös izomrángást észlel.
V: Epilepszia. A görcsroham alatt a fejét védem a sérülésektől (foga közé nem teszek semmit), majd ha a roham után eszméletlen marad, légútbiztosítás.
26)    Közúti baleset során motorkerékpárost talál az úttesten mozdulatlanul, fején bukósisak.
V: ld.23. Tétel
27)    Szomszédja ablaktisztítás közben megcsúszott, ablaküvegbe esett. Arca sápadt, verejtékes, erősen vérző alkarjából élénkpiros vér lüktetve ürül.
V: Sokkos, ütőeres vérző beteg. Ld 15. tétel, a végén sokkfektetés.
28)    Úton közlekedve tartálykocsit talál átokba borulva, rajta borostyánsárga tábla különböző számokkal. A sérült tartályból folyadék szivárog. A kamion vezetője a járműből kiesett, az úttesten mozdulatlanul fekszik, ruházata látszólag nem szennyezett.
V: Veszélyes anyagot szállító jármű balesete. Tilos a helyszínt megközelíteni, a tábláról a számokat leolvasom, mentőhíváskor bemondom, műszaki mentést kérek, a baleset közelébe senkit nem engedek!!! ( a tűzoltók vegyvédelmi felszerelésben közelíthetik meg)
29)    Lovaskocsi hajtója és utasa a bakról leesett. Egyikük az úttesten fekszik, bal combja rendellenes helyzetben kifordulva. A másik sérült ingerekre nem reagál, lehelete alkoholszagú.
V: Egy combcsonttörött és egy eszméletlen sérült. A sérült combcsonttöröttnél mindkét oldalról a végtagot kitámasztom, tilos mozgatni. Másik beteg: eszméletlen sérült ellátása.
30)    Ismerőse a saját garázsában, zárt ajtó mellett gépkocsiját javította. Az ablakon benézve látja, hogy arccal a műszerfalra bukva ül a járműben, melynek motorja jár.
V: CO-mérgezett. ld. 5. tétel
31)    Építkezésen az állás leszakadt. A rajta dolgozók közül az egyik munkás a hátára esett, mozdulatlan, a feltett kérdésekre nem válaszol. Félő, hogy a több méter magas állvány összedől.
V: Eszméletlen, feltehetően gerincsérült, mert a magasból a hátára esett. Mivel az állvány összedőlhet, kimentés, el kell onnan vinni: ha hárman vagyunk tálcafogással, ha egyedül vagyok, Rautekkel.
32)    Építkezésen az állás leszakadt. A rajta dolgozók közül az egyik munkás leesett, a bal karja fájdalmas, deformált, bőrét a látható csontvég átszúrta, a vérzés szivárgó jellegű.
V: Alkar nyílt törése. Nem mozdítom, sánckötéssel (két oldalról a kilógó csontot két pólyával fedőkötéssel) bekötözöm, majd háromszögletű kendővel Dersault-kötés.
33)    5 éves gyermek,  játék közben forró vízbe nyúlt, bal karján bőrpír, illetve hólyagok láthatóak.
V: Égés, bőrpír elsőfokú, hólyagos másodfokú. Ellátás ld 3.tétel
34)    Egy motoros ön előtt haladva felbukik, bal lábszárának középső harmada duzzadt, deformált, fájdalmas.
V: Lábszártörés. Ha eszméletlen, bukósisak eltávolítása két elsősegélynyújtóval, majd betegvizsgálat és Eschmark-műfogás, majd a sérült végtag kitámasztása két oldalról. Ha eszméleténél van, csak a sérült végtag kitámasztása.
35)    Vendége jégre lépve megcsúszott, elesett. A sérült jobb felkarja duzzadt, deformált, fájdalmas.
V: Jobb felkar zárt törése. Ellátás: 8. tétel (Dersault-kötés 2 kendővel!!).
36)    Buszon állva utazó, kapaszkodó személy hirtelen fékezést követően bal vállában heves, lüktető fájdalmat érez, mozgatni nem tudja.
V: Bal váll sérülése. Ha deformált ficam, ha csak duzzadt: rándulás. Ellátás mindkét esetben ugyanaz, nem mozgatom, szorító eszközöket leveszem (óra, gyűrű), majd két kendővel Dersault-kötés.
37)    Személygépkocsi utasát a roncsba beszorulva találja. Szeme nyitva, segítséget kér. Bal alkarján lévő roncsolt sebből bő, folyamatosan áramló vérzés látható.
V: (a műszaki mentés és a mentők megérkezéséig) visszeres vérzés. Az ablakot betörve ellátom: sérült végtag felemelése, jódozás, majd viszeres nyomókötés.(Nem ütőeres vérzés, nyomáspont nincs!!)
38)    Gépkocsivezetés közben egy 56 éves férfi hirtelen nagyon erős mellkasi fájdalmat érez, verejtékezik. Elmondása szerint ismert szívbeteg.
V: Feltehetően angina vagy szívroham. Tilos mozgatni, autóban ülve marad, ha van nála 1 db tablettát (Nitromint) a nyelve alá a mentő megérkezéséig. Nem itatom.
39)    Szomszédját napok óta nem látták, majd rátörték a lakás ajtaját. Földön fekve találják. Öngyilkossági szándékát korábban már többször hangoztatta.
V: Földön fekvő eszméletlen (vagy halott). Ellátás l. 4.tétel
40)    Ismeretlen személygépkocsi utasaként sérült. A roncsokba beszorulva ül, a hajas fejbőrén lévő seb erősen vérzik.
V: A mentő és műszaki mentő megérkezéséig ablakot betörve ellátom a fejre a vérzés jellegének (viszeres, ütőeres) megfelelő sapkakötést teszek, majd mellette maradok. Amennyire lehet, az ülést hátradöntöm, fejét megemelve tartom.
41)    Baleset helyszínére érkezve úttesten fekvő sérültet talál. Szemtanúk szerint személygépkocsi gázolta el.
V: Ld 39. tétel
42)    Tehergépkocsival motor ütközött. A földön fekvő motoros szemei nyitva vannak, mindkét lábszára deformált.
V: Földön fekvő, eszméleténél lévő, mindkét lábszára törött motoros. Tilos mozgatni, mindkét lábszárat kitámasztani a mentő érkezéséig.
43)    Az összetört személygépkocsi vezetőülésében talált sérültnél nem észlel légzést.
V: Nem légző sérült vagy halott. Mindenképpen kiveszem az autóból, majd befúvásos lélegeztetés következik. Ha nem tudom kivenni, akkor Eschmark-féle fogással szabad légutat biztosítok a szájüreg kitakarítása után.
44)    Autóban utazó társa szendvicset fogyaszt, hirtelen fékezést követően fulladozni kezd, majd bőre kékes színűvé válik, levegőért kapkod.
V: Alsó légúti elzáródás. Ld 14. tétel
45)    A sérült csuklóját autószerelés közben szakította fel  éles lemez. A helyszínre érkezve erős, lüktető vérzést észlel a sebből.
V: Ütőeres alkari vérzés. Ld 15.tétel
46)    Idős hozzátartozójának bal lábszárából bőséges vérzés indult meg. A vér sötét színű és egyenletesen folyik.
V: Alsó végtagi vénás vérzés. Lefektetem, vérző végtagot felemelem, sebet körbejódozom, majd viszeres nyomókötést helyezek fel. (Ha sokkos lesz, sokkfektetés).
47)    Sápadt személyt talál az úttest szélén ülve, az árokban összetört segédmotorkerékpár fekszik. Nem emlékszik rá, hogy mi történt vele.
V: Sápadt, és ha verejtékes is a bőre, magas  a pulzusszám sokkos beteg. Sokkfektetés.
48)    Személygépkocsival közlekedik, az ön előtt haladó kerékpáros felbukik, homlokán szivárgó vérzést lát, vállát fájdítja, karját mozgatni nem tudja.
V: Fejsérülés és vállsérülés. Fejre (szivárgó vérzés: hajszáleres vérzés) sapkakötés, vállra két háromszögletű kendővel Desmaul-kötés.
49)    Személygépkocsi fának ütközött. A jobb első ülésben lévő sérült légvételre fokozódó, mellkasi fájdalomra panaszkodik.
V: Mellkas sérült, aki eszméletén van. Ha nem ég az autó és nincs robbanásveszély, nem veszem ki, ülést enyhén megdöntve, félülő helyzetben várja a mentőt.
50)    Baleset történt, a gépkocsivezető megsérült. Jól látható, hogy egyik füléből vér szivárog, lehelete erősen alkoholszagú.
V: Koponyaalapi törés (középső rész). Betegvizsgálat (eszmélet, légzés, stb). Ha nincs légzés: kiveszem (Reutek), lélegeztetem. Ha van légzés, de eszméletlen: Eschmark az autóban. Ha eszméleténél van: autóból kiszállítva lefektetem, fejét alápárnázva.
51)    Közúti baleset történt. Az összetört gépkocsiból való kijutás közben a sérült kezére és arcára akkumulátorsav folyt.
V: Marószer a bőrön. Először nedvszívó ruhával felitatom, majd ha lehet szappanos (lúgos) vízzel lemosom (ha ruha van a sérült területen, eltávolítom), majd steril fedőkötés.
52)    Egy buszmegállóban várakozva, összecsukló személyt lát. A jelenlevők padra ültetik.
V: Ájult beteg. Ültetni tilos!!! Lefektetem sokkfektetésbe.
53)    Kerékpáros a lejtős úton közlekedve a járdaszegélynek ütközött. A fejét ütötte meg. A történtekre nem emlékszik, homlokán diónyi duzzanatot lát.
V: Eszméletén lévő fejsérült. Lefektetem felemelt fejjel.
54)    Oszlopnak ütközött személygépkocsiban a kormányra borulva sérültet talál. Bal halántéka táján szivárgó vérzést észlel, szólításra nem válaszol.
V: Eszméletlen fejsérült. Betegvizsgálat. Ha van légzése, és nincs robbanásveszély, az autóban is elláthatom: sapkakötés, majd az ülést hátradöntve Eschmarkkal légútbiztosítás.
55)    Az ön előtt haladó személygépkocsi defektet kap, az árokba hajtva felborul. Szólításra egy férfi és egy női hang válaszol. Az ajtók nyithatók, mindketten saját erejükből kiszállnak. A férfinak látható sérülése nincs. A hölgy mindkét kezén számtalan horzsolás, szivárgó vérzéssel, a jobb füléből vér ürül.
V: A férfit sem engedem el, vizsgálja meg a mentő. Nő: koponyaalapi törés + hajszáleres vérzés. Vérzésekre steril fedőkötés, majd a beteg elhelyezése: vízszintesen lefektetem megemelt fejjel.
56)    Egy építkezésen szerelők dolgoznak. A szomszéd helységből tompa puffanás hallatszik, Belépve tapasztalja, hogy az egyik szerelő, a földön fekszik, egyik kezében csavarhúzó. Mellette falból kilógó konnektor.
V: Áramütés. Először áramtalanítás!!! Majd a beteg vizsgálata, és ennek megfelelő ellátása.
57)    Az üzletben sorban álló idős nő elsápad, összecsuklik, de néhány vásárló egy rekeszre ülteti és úgy tartja.
V: Ájult beteg, ültetni tilos. Ld 52. tétel
58)    Egy közlekedési baleset helyszínén két sérültet talál. Egy középiskolás korú fiú szerint az egyik sérült nem lélegzik, a másik eszméletlen.
V: Az eszméletlen sérült gyors után légútbiztosítás (stabil) majd a másik befúvásos lélegeztetése.
59)    Egy baleset helyszínén három sérültet talál. A gépkocsivezető a kormányra borulva fekszik, a mellette ülő sérült nehézlégzésre panaszkodik, nekiesett a műszerfalnak. A harmadik sérült a hátsó ülésen fekszik bal combja erősen fájdalmas, duzzadt.
V: A kormányra borult sérültet kezdem vizsgálni az eszméletlen beteg ellátási sémája szerint. A nehézlégző feltehetően mellkassérült beteg következik, ülését kissé hátradöntöm (felülő helyzet) így várja a mentőket. A harmadik combcsonttörött beteget nem mozdítom, a sérült végtagot a kétoldalról kitámasztom, ha a sérült eszméletlen, Eschmark!!!
60)    Munkatársa nekiesett az üvegajtónak, bal csuklója erősen vérzik. A helységben tartózkodók zsineggel próbálják felkarját „elkötni”.
V: Tilos elkötni!! Alkar ütőeres vérzése. Ellátás ld 15. tétel
61)    Segédmotoros bukott, bukósisakot nem viselt. Orrából és bal füléből szivárgó vérzést észlel. Zavartan, összefüggéstelenül beszél.
V: Koponyaalapi törés agyrázkódással. Koponyasérült fektetési módját alkalmazom. Mivel zavart, mellette kell maradnom a mentő érkezéséig
62)    Egy gyermek kerékárral elesett. Esés közben a kormány befordulva ütötte meg a hasát, amely feszül és fáj.
V: Hasi sérült (tompa). Tilos itatni.
63)    Egy szomszéd gyerek fáról esett le. Esés közben egy faág a hasát nagyon megütötte. Bőre sápadt, verejtékes, viselkedése feltűnően csendes.
V: Hasi sérült, de már kialakult a sokk. Sokkfektetés, tilos itatni!
64)    Egy kerékpáros elesett, alkarja duzzadt, törött csontvég áll ki a sebből.
V: Uaz mint a 32. tétel. Alkar nyílt törése.
65)    Karambol során kigyulladt a gépkocsi. A fájdalomról panaszkodó sérült mindkét alkarján hólyagokat lát.
V: Másodfokú égés. Ellátás l. 3.tétel
66)    Autósboltban az egyik vásárló megcsúszott és üvegajtónak esett. Az üveget kitörte, jobb könyökhajlatából vérzik. A vérzés erős, a vér színe sötét. Csuklójára nyomókötést helyeztek fel.
V: Alkar vénás vérzése. A sérültet lefektetem, sérült végtagot felemelem, a csuklóról a nyomókötést leveszem, a sebre teszek vénás nyomókötést.
67)    Szórakozóhely mellékhelységében egy mozdulatlanul fekvő fiatalt talál. Egyik könyökhajlatában számtalan szúrásnyom, másik kezében fecskendő.
V: Eszméletlen drogos beteg. Eszméletlen beteg ellátási sémája.
68)    Az autóbusz hirtelen fékezett. Az egyik álló utas nekiesett a fém kapaszkodónak. Mellkasa sérült, légvételkor szúró fájdalmat jelez.
V: Mellkasi sérült. Félülő helyzet a mentő megérkezéséig.
69)    Kerékpárost gázolt el egy személygépkocsi. Hasát fájlalja, szomjúságról panaszkodik, segítséget kér, haza akar menni.
V: Tilos itatni, tilos hazamennie!!! Tompa hasi sérült fektetési módja.
70)    A gépkocsi üzemanyaga kifogyott. A szomszédja segít egy kannából, gumicsővel, benzint átfejni, miközben a segítő véletlenül benzint nyel.
V: Tilos hánytatni! Paraffinolajat (ha nincs, étolajat) itatok vele két evőkanállal.
71)    Baleset helyszínére érkezve utasával együtt kiszállnak, hogy segítsenek. A látványtól utasa rosszul lesz, összeesik, földön fekve marad.
V: Ájulás, sokkfektetés.
72)    A gépkocsi becsapódó ajtaja utasának fejét sebesíti meg. A homlok bal oldalán lévő zúzott sebből folyamatosan, sötétvörös vér ürül.
V: Homlok vénás vérzése. Lefektetem fejét felemelve, vénás nyomókötés sapkakötéssel.
73)    Váróteremben lévő idős ember rosszullétre panaszkodik. Elmondása szerint cukorbeteg, cukros vizet kér. Amikorra a cukros folyadék megérkezik beteg padon fekve nem mozdul, szólításra nem válaszol.
V: Cukorbeteg, de ha már eszméletlenné vált, tilos itatni! Eszméletlen beteg ellátási sémája.
74)    Személygépkocsi kerékpárost gázolt. A sérült a járdaszegélyre esett, hátát fájlalja, bal alsó végtagja zsibbad.
V: Gerincsérült. Tilos mozgatni! A mentő megérkezéséig vele maradok.
75)    Gyalogost gázoltak. A sérült kb. 1 percig feküdt mozdulatlanul az úttesten, majd felült. Bal füléből vér ürül.
V: Koponyaalapi törés, agyrázkódással. Ellátás l. 61.tétel