nyitólap

HÍRLEVELEK

 

ITT OLVASHATOD MIND A LEGFRISSEBB, MIND PEDIG A RÉGEBBI HÍRLEVELEINKET

 

Kedves Kolléga!


Szeretnék figyelmedbe ajánlani néhány hírt:1.
December 18.-án tartotta meg soron következő ülését a MAGOT, a Magyar Gépjárművezető-képzők Érdekképviseleteinek Országos Tanácsa. A jelenlévők ezen az ülésen határozták meg a Tanács alapvető céljait, feladatait és munkamódszereit. Jó szívvel szeretnénk remélni, hogy munkájukkal megindul az a folyamat, a mely a gépjárművezető szakma problémáinak megoldásághoz vezet.


2.
Megjelent a Szabálysértésekről szóló törvény módosítása. Ezt a 178-as Magyar Közlönyben olvashatjátok. Az anyag elektronikus formában is megtekinthető ezen a címen: http://www.magyarkozlony.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK07178.pdf
Elsősorban a kiszabható szabálysértéssel kapcsolatos pénzbírság - helyszíni bírság - összege változott meg (emelkedett), ezen felül a szabálysértésről szóló értesítés (kézbesítés) folyamatát határozták meg részletesen.

3. Török Lajos kollégánk kérésére ismét figyelmetekbe ajánlunk egy írását: http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=140431


4. Sajnos a jelenlegi megrendeléseket figyelembe véve az összességében valamennyiünk által szimpatikusnak tartott Tanulóvezető című folyóirat további megjelenése nehézségekbe ütközhet. Ezért kérnék mindenkit, akihez eljutott az újság, de annak megrendelését még nem küldték vissza, ha lehet, még ebben az évben tegyék meg.
A megrendelő a bemutató példányban található, de e-mailben is eljuttatható a címünkre. info@jogsicentrum.hu


Kedves Kollégák!

A JOGSICENTRUM információs szolgáltatásait ez év áprilisától indítottuk el. A visszajelzések alapján a közel 500 címre kiküldött értesítéseket a szakma résztvevői alapvetően pozitíven fogadták.
A célunk az volt, hogy ha már a kor technikai eszközei lehetőséget adnak az információk gyors áramlására, akkor éljünk is ezzel.
Ugyanakkor úgy gondoljuk, hogy ezek és a hasonló infók el kell hogy jussanak valamennyiünkhöz, mert igazán kívánatos az lenne, ha mindenki, aki szereti és dolgozik ebben a szakmában tájékozott legyen a bennünket érintő dolgokról.

Ezért az információs szolgáltatás ezen formáját a jövőben szeretnénk egy más köntösbe öltöztetni, olyan formába, amellyel mindenki maradéktalanul elégedett lehet

.
Én személy szerint elköszönök ebből az önként vállalt tisztségemből, de természetesen ez nem azt jelenti, hogy a háttérből nem fogom segíteni az ilyen és hasonló törekvéseket.

Köszönöm az elismerő reagálásokat, találkozunk 2008-ban egy más, remélhetőleg egy még sikeresebb formában!


Minden kedves gépjárművezetőképzéssel foglalkozó kollégámnak békés ünnepeket és egy nagyon szerencsés, nagyon eredményes új évet kívánok!Pető Attila
JOGSICENTRUM

 


 

Kedves Kolléga!


Szeretnék figyelmedbe ajánlani néhány hírt:
 


 

1. Török Lajos kollégánk nyílt levéllel fordult Kóka János miniszter úrhoz. A nyílt levelet elolvashatjátok a www.jogsimano.hu internet oldalon.
Bár az objektív híreket nem nagyon szoktam kommentálni, de most ennek kapcsán muszáj leszögeznem, hogy bár a levél azon tartalmával, amely a szakma jobbítási szándékával kapcsolatos többségében egyetértek, annak stílusától viszont elhatárolódom.


2. Figyelmetekbe ajánlom az Integrátor Fórum legújabb cikkét az un. TDS rendszerrel kapcsolatban. A hír itt olvasható: http://www.integratorforum.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=962&Itemid=69

3. Több továbbképzésen aratott sikert a műholdas navigációval kapcsolatos előadás. Mivel a kategóriás tantervekben szerepel e téma ismertetése, ezért az előadás alapját képező prezentációt az érdeklődők honlapunkról letölthetik. Az anyag itt található:  http://www.jogsicentrum.hu/tan_seg.html
 

 

4. A továbbképzéseken sok reagálást halhattunk a tolatóradar vizsgán történő használatáról. Szeretnénk egy állásfoglalást kérni a hatóságtól ez ügyben. Kíváncsian várjuk a témával kapcsolatos véleményeket a fórumunkon. http://forum.sg.hu/forum.php3?azonosito=szakma


 

További jó munkát kívánok mindenkinek:

Pető Attila
JOGSICENTRUM

 


Kedves Kolléga!


Szeretnék figyelmedbe ajánlani néhány hírt:1. Megjelent az első hír a vizsgák privatizációjának lehetőségéről. A közúti közlekedésről szóló törvény tervezett módosításai között olvashatjuk a következőket:
 

"18.§. (8) A (2) bekezdés szerinti tanfolyami képzésben az iskolavezető és a szakoktató abban az esetben vehet részt, ha a külön jogszabály szerinti feltételeknek megfelel és a közlekedési hatóság felvette a járművezető képző iskolavezetői, illetve a jármű szakoktatói névjegyzékbe. A tanfolyami képzést követő vizsgáztatást a közlekedési hatóság végzi. Ezen eljárása során az eljárásba a vizsgabiztost szakértőként bevonja. Az eljárásba szakértőként csak olyan személy vonható be, aki a külön jogszabály szerinti szakmai feltételeknek megfelel és a közlekedési hatóság felvette a vizsgabiztosi névjegyzékbe."
 

A törvény indoklása alapján pedig:
 

 

"A Kkt. 18. §-ának (2) bekezdésében meghatározott tanfolyami képzésekhez kapcsolódó vizsgáztatásban közreműködő személyek, adott vizsgatárgy tekintetében ellenőrzik a vizsgázók felkészültségét és ezzel kapcsolatosan alakítanak ki szakértői véleményt. A vizsgáztatási tevékenységet végző, magas szakmai felkészültséggel rendelkező személyek esetében a közszolgáltatási jogállás megkövetelése nem indokolt. A vizsgáztatáshoz kapcsoló közigazgatási döntés a 18. § (3) bekezdésében meghatározott eljárással valósul meg."
 

Kíváncsian várjuk az ezzel kapcsolatos fejleményeket.
 

A törvény módosítása ezen felül kitér a nagykategóriás járművek elektronikus útdíj fizetési rendszerére, valamint a járművek üzembetartójának felelőség kiterjesztésére pl. gyorshajtás vagy tilosban parkolás esetén. A tervezetben ez áll:
 

 

"Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Parlament 2007. őszi ülésszakának szeptember 10-ei ülésnapján elmondott beszédében meghirdette a „Nulla tolerancia a közlekedésbiztonságban” programját. A program ecsetelésekor kifejtette, hogy tűrhetetlen, hogy évente több, mint 1200 ember hal meg és 30 ezer ember sérül meg közlekedési balesetekben, miközben több, mint 100 ezer gyorshajtás miatti feljelentésnek nem lehet érvényt szerezni a jelenlegi szabályozási keretek között. Ezért szükséges egy olyan igazgatási bírságolási rendszer jogszabályi bevezetése, mely alapján a gépjármű üzemben tartója objektív alapú felelősséget visel az általa üzemeltett gépjárművel elkövetett közlekedési szabályszegésekért."
 

Őszintén sajnáljuk, hogy ebben a programban sem kapott helyet a gépjárművezető képzés szerepe, és továbbra is csak a szigorodó szankcionálásban látják a balesetek csökkentésének lehetőségét.
 

A törvénytervezetet e levélhez mellékelem.
 

2.  Többek kérésére szeretnénk pontosítani egy képzéssel kapcsolatos kérdést:
Az egyik iskolavezető kolléga elköltözött egy másik régióba, ahol szintén folytatni szerette volna a képzést. Mivel a régióra új képzési engedélyt kellett kiváltania, ehhez egy másik iskolavezetőt kért tőle az illetékes képzésfelügyelet.  Hiába egy ugyanaz cégről van szó.
A képzési rendeletben ez áll:
 

"10. iskolavezető: a képző szerv szakmai irányításáért felelős személy, aki a képző szerv tagja vagy munkavállalója és akit az iskolavezetői névjegyzékbe felvettek; iskolavezetőként egyidejűleg egy képző szervnél lehet tevékenykedni,"
 

"15. képző szerv: az a jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság, egyéni vállalkozó vagy oktatói munkaközösség, aki/amely a teljes képzési szolgáltatásra képzési engedélyt kapott,"
 

A képző szerv engedélye pedig régióra szól. Ebben az értelmezésben sajnos úgy tűnik a hatóságnak igaza van.
 

3. Gőzerővel folynak a 2008 évi továbbképzések. Bár a tapasztalat az, hogy az oktatók mintegy fele csak november után kapcsol és keres helyet hol tehetné le a képzést.
A JOGSICENTRUM ebben az évben először a szakoktatói továbbképzésre megjelenítetett egy információs kiadványt. A hasznos információkat tartalmazó 16 oldalas színes füzet hasznos segítség lehet a mindennapi munkában. Bár több érdekképviselet felé juttatunk el bemutató példányokat ezekből, mégis sokan lemaradnak e kiadványról.
Így most lehetőséget biztosítunk postai megrendelésre. A füzet ára a postaköltséggel együtt csak 500 forint. Megrendeléseket email-ben (info@jogsicentrum.hu) vagy telefonon (06-1-333-3323) tudunk fogadni.Minden kiadvány mellé ajándékban adunk egy "B kategóriás zsebtantervet".
 

A kiadvány fontosabb témái:
- A KRESZ 2007-es módosítása.
- A műholdas navigáció (GPS, iGO).
- Korszerű szemléltető eszközök használata az elméleti oktatásban.
- Korszerű műszaki megoldások a járművek futóműveiben.


4. Sajnos Budapesten lassan kaotikus állapotok állnak be a gyakorlati vizsgáztatásban. Egyes helyszínekre már csak november 20. utánra lehet vizsgaidőpontokat kapni. Kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy bár lenne lehetőség több megbízásos vizsgabiztos felvételére, egyszerűen nincs több jelentkező.
Félő, hogy az év vége közeledtével a helyzet még katasztrofálisabb lesz.

 

További jó munkát kívánok mindenkinek:

Pető Attila
JOGSICENTRUM

 


Kedves Kolléga!


Szeretnék figyelmedbe ajánlani néhány hírt:
1. A hét végén zajlott Pozsonyban az EFA 12. kongresszusa, amelyen hazánk is képviseltette magát. A háromnapos rendezvényen a résztvevők áttekintették az európai autósiskolák, érdekvédelmi szervezetek, valamint az oktatás és vizsgáztatás helyzetét.
Összességében azt éreztük, hogy még Európa fejlettebb országaiban is rengeteg gond és probléma övezi a képzést. Az un. jogosítvány turizmustól, az oktatók anyagi megbecsüléséig nagyon sok olyan közös téma van, amely sürgető megoldásra vár.
Magyarország képviseletében Sipos József a MAISZ alelnöke tartott tájékoztatást a hazai (tervezett) szakoktató képzésről. E területen azt tapasztaltuk, hogy jóval előrébb járunk, mint a legtöbb tagország.


2. Pénteken több médiában is olvashattunk cikkeket a képzési rendelet módosításárról. Elsősorban az oktaméterrel kapcsolatban jelentek meg híradások. Tudomásunk szerint az érdekképviseletek még ebben a hónapban összeülnek az elektronikus vezetési karton ügyében. Fórumunkon szívesen látunk ezzel kapcsolatban hozzászólásokat, véleményeket.
A cikk:
http://vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=190919
Fórumunk:
http://forum.sg.hu/forum.php3?azonosito=szakma
 


3. A Vas-népe internetes újságban egy részletes cikk jelent meg a már ismeretetett romániai 2x3 napos négy kategóriás képzésről. Tanulságos az írás, olvassátok el, e levél mellékleteként is megküldöm.
http://www.vasnepe.hu/fooldal-legfrissebb_hirek/20071007_eu_jogsi_roman_gyorstalpalon


4. Felreppent az a hír, hogy a régióra kiterjesztett képzési engedélyekért fizetni kellene, méghozzá a képzés engedélyeztetésének fele díját. Ez azonban csak egy véleményezésre kiküldött tervezet volt!

Jelenleg a  képzésfelügyeleteknek államigazgatási illeték ellenében ki kell adni minden kérelmező iskola számára a régióra érvényes képzési engedélyt!

(Azt már csak halkan merjük megjegyezni, hogy az érvényben lévő, a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól szóló 24/2005. (IV. 21.) GKM rendelet nem rendelkezik a képzési engedélyek területi korlátozásáról. Tehát jogilag - mint például a szaktanfolyamok esetében - a képzés engedélyezése, a személyi és tárgyi feltételek megléte esetén az egész ország területére szólna. Érdemes lenne egy ilyen kérelmet valamelyik iskolának az illetékes hatóságnak benyújtania, kíváncsiak lennénk, milyen válasz érkezne!)


5. Az "Egyszerűen, érthetően" sorozatunk füzetei immár négyezer példányszámban keltek el az elmúlt pár hónapban. Mivel a közeljövőben tervezzük az újranyomását, ezért nagyon szívesen látunk - elsősorban a "Készüljünk a KRESZ vizsgára" kiadvánnyal kapcsolatos - észrevételeket. A figyelmes tanulók és oktatók jóvoltából már több hibát is találtunk, amelyek javítása folyamatban van. Bárki megírhatja észrevételeit az info@jogsicentrum.hu címünkre.

Az újranyomással kapcsolatban lehetőség nyílik egyedi borítói igény megvalósítására is legalább 500 példányos rendelés esetén. Ezzel kapcsolatban is várjuk a megrendeléseket az előbbi email címen.

 

További jó munkát kívánok mindenkinek:

Pető Attila
JOGSICENTRUM

 


Kedves Kolléga!


Szeretnék figyelmedbe ajánlani néhány hírt:1. A minisztérium közzé tette azt a munkaanyagot , amely a képzési rendelet módosításával kapcsolatos. Mivel egy szakmai rendelet akkor legitim igazából, ha minél szélesebb körben véleményezik, ezért szeretnénk ezen a csatornán keresztül is észrevételeket, meglátásokat kérni tőletek. Mint már jeleztük a rendelet módosítás elsősorban a tervezett B1-es kategóriának szól. Ezen felül érinti a motoros oktatást és az úgynevezett oktamétert is. A hatósági előterjesztés mellett az érdekképviseletek is jelezték, hogy több pontban szeretnének módosítást.
Elsősorban a havi munkaidőkeret, a foglalkoztatási jogviszonyok és személyi és tárgyi feltételek tekintetében.
Várjuk véleményeiteket emailben az info@jogsicentrum.hu címre, illetve fórumunkon. http://forum.sg.hu/forum.php3?azonosito=szakma


2. A héten kerül megrendezésre az EFA 12. kongresszusa. Az Európai Autósiskolák Szövetségének soron következő tanácskozása Pozsonyban lesz, amelyen mind a JASZKOE, mind pedig a MAISZ képviselteti magát. A rendezvényről jövő héten beszámolunk. Az EFA honlapján (angolul, németül és szlovákul) több hasznos információt olvashattok.   http://www.efa-eu.com/


3. A tegnapi BORS újságban megjelent egy színes cikk az oktatás helyzetéről. Itt olvashatjátok: http://www.borsonline.hu/news.php?op&hid=4542


4. A JOGSICENTRUM szeretné aktívan kivenni ezután is a szerepét a szakma megújításában.
Ennek érdekében oldalunkon egy új rovatot, illetve szolgáltatást indítottunk.
Az a véleményünk, hogy nagyon sok múlik azon, ha a vizsgáztatás, a hatósági eljárás és a szabályok értelmezése egységes és félreérthetetlen.
Várunk mindenféle véleményt, kérdést, észrevételt e témában, legyen az bármennyire is cikis, vagy kemény téma.
Ígérjük, hogy minden felvetésnek utánajárunk!
 

A rovatot itt találhatjátok meg: http://www.jogsicentrum.hu/egyseg.html

 
 

További jó munkát kívánok mindenkinek:

Pető Attila
JOGSICENTRUM

 


Kedves Kolléga!

Szeretnék figyelmedbe ajánlani néhány hírt:

 

 1. A Napi Gazdaság mai cikke a tervezett B1-es vezetői engedélyről szól. E levél mellékleteként elolvashatod ezt.

   
 2. Szintén mellékletként küldöm el az un. nagykategóriás alap és továbbképesítési rendszerről szóló tájékoztatót.
  Mint ismeretes a tavaszi képzési rendelet módosítás kapcsán értesülhettünk először a továbbképzések elrendeléséről és pontos feltételrendszeréről.
  Ez a tájékoztató röviden foglalja össze mindazt, amit a témáról tudni kell, amit a közeljövőben a nagykategóriás vezetői engedéllyel rendelkezők kérdezhetnek tőlünk.

   
 3. A tegnapi Este című MTV1-es műsorban szó esett a halálos balesetek visszaszorításáról szóló EU elvárás hazai tapasztalatairól. A riportban egy autósiskola vezetője is megszólalt. Az adást megtekinthetitek a http://www.mtv.hu/videotar/?id=9674 címen.

További jó munkát kívánok mindenkinek:
 

Pető Attila
JOGSICENTRUM

 


Kedves Kolléga!

Szeretnék figyelmedbe ajánlani néhány rövid hírt:

 

 1. A Közlekedési Múzeumban megtekinthető az Európai vezetői engedélyek című kiállítás, ahol több évtized közlekedési okmányait lehet megtekintetni. A tárlat több érdekes jogosítványt mutat be a század elejétől egészen napjainkig. (Ma az EU 25 tagállamában 110 különböző vezetőiengedély-formátum van érvényben.)
  Aki teheti nézze meg, október 21-ig van erre lehetőség.

   
 2. Továbbra is folyamatosan napirenden van a képzési rendelet módosítása. Feltételezhető, hogy a nyári szezon hatása érződik, de sajnos nem nagyon cserélődnek az információk. Pedig nagyon jó lenne, ha szinte valamennyi szakoktató és iskolavezető véleményt tudna nyilvánítani. E célra felajánlottuk a Jogsicentrum fórum oldalait is, ahol szívesen látunk észrevételeket. Egy külön fórumtopikot is elindítottunk e célból.  http://forum.sg.hu/forum.php3?azonosito=szakma
  Ebben már olvashattok a minisztérium (GKM) néhány elképzeléséről a rendelet változtatással kapcsolatban.

   
 3. Mivel egyre több internetes fórumon, illetve levelező rendszereken keresztül kérdezik a fiatalok, hogy igaz-e, hogy januártól 21 éves kor lesz a "B" kategória kezdő életkora ezért figyelmetekbe ajánlom a témával kapcsolatos választ Szilágyi Miklós úrtól:

    "A B kategória megszerzésére vonatkozó életkori előírások megváltoztatása nincs napirenden. A kapcsolódó 2006/126/EK irányelv  a 18 éves életkort jelöli meg azzal, hogy a tagállamok ettől eltérhetnek és 17 éves életkort is alkalmazhatnak. Ha a politika a 18 éves életkor bevezetését nem kezdeményezi, marad a 17 életév."

   
 4. Elkészült a Jogsicentrum újabb saját kiadványa, amely ezúttal az oktatókhoz szól. Az "Egyszerűen, érthetően" sorozat legújabb füzete a szakoktatói továbbképzéseket egészíti ki.
  Részlet a bevezetőből:
  "Amellett, hogy reméljük hasznosnak tartottad az előadásokat, végre magaddal vihetsz valami kézzelfoghatót is. Információs füzetünkben összegyűjtöttük mindazokat az ismeretanyagokat, amelyeket hasznosíthatni tudsz a mindennapi munkádban. Tekintsd ezt a kiadványt az első állomások egyikének, amely a gépjárművezető-képzés megújulásáért történik."

  A tájékoztató anyagban található témák:
  - KRESZ módosítás 2007
  - Korszerű szemléltető eszközök az elméleti oktatásban
  - A műholdas navigáció (GPS) alapjai
  - Elektronikus menetdinamikai szabályozó rendszerek.

  Ezekről a témákhoz természetesen színvonalas előadásokat is tartoznak. A szakoktatói továbbképzéseken tartott előadásainkon ezt a füzetet a „Zsebtantervvel” együtt ingyen biztosítjuk valamennyi résztvevő számára!

  Az anyagból .pdf formátumban letölthető néhány oldal: www.jogsicentrum.hu/oktatoi.pdf   (35MB)

   
 5. Továbbra is szíves figyelmedbe ajánlom saját tesztgyakorló programunkat. Részleteket itt olvashatsz:  http://www.jogsicentrum.hu/teszt

   
 6. És végül, hadd hívjam fel a figyelmedet egy érdekes hírre:
  Ezen a héten kerül megrendezésre az első Női Autószalon. Magyarországon először női autó és életstílus kiállítás csak nőknek!
  A rendezvényt természetesen urak is látogathatják!  http://www.noiautoszalon.hu/
   

További jó munkát kívánok mindenkinek:

Pető Attila
JOGSICENTRUM

 


Kedves Kolléga!


Tisztelettel tájékoztatlak néhány hírről:

 
 1. Felhívnám a figyelmedet egy érdekes hírre, amely az origón jelent meg a járművek biztonsági rendszeréről. Az anyag akár az elméleti oktatásban is jól felhasználható lehet. http://www.origo.hu/auto/20070825-biztonsagi-extrak-ellen.html
  A cikket .doc formátumban is mellékelem.

   
 2. Az érdekképviseletek megkezdték a képzési rendelet korszerűsítésére tett javaslatok vitáját. Mivel azt szeretnénk, hogy a változások a lehető legtöbb iskolavezető és oktató érdekeit érvényesítse, ezért az lenne a legcélravezetőbb, ha sok-sok ötletet, javaslatot beszélhetnénk meg. E munkából a JOGSICENTRUM is szeretné a részét kivenni, ezért fórumunkon szívesen olvasunk továbbra is a témához kapcsolódó gondolatokat. http://forum.sg.hu/forum.php3?azonosito=szakma
  A legérdekesebb vita az alvállalkozói/munkaviszonyi rendszerről szól. Kíváncsian várjuk, ki hogyan látja e rendszerek előnyeit, hátrányait.

   
 3. Az előző témához is kapcsolódva szeretném elküldeni vitaindító gondolataim első részét a szakma helyzetével kapcsolatban. Szívesen várom, a(z akár kemény) kritikai észrevételeket.

   
 4. Mivel hírlevél szolgáltatásunkhoz egyre többen csatlakoznak, ezért szeretném felhívni a figyelmeteket ismételten azokra a termékekre, amelyek a JOGSICENTRUM segítségével is beszerezhetők: http://www.jogsicentrum.hu/jegyzetellato.html

   
 5. Az előző hírlevélben már jeleztem, hogy az NKH honlapján megtekinthetők az autósiskolák eredményességi mutatói. Olyan visszajelzést kaptunk a fővárosból, hogy az adatok nem pontosak, sőt mi több, azok nem a forgalmi vizsga eredményeit, hanem az elméleti vizsga mutatóit tartalmazzák. Kérem azokat, akik biztosan tudják, hogy előző évi eredményeik nem egyeznek meg a közölt értékekkel jelezzék felénk. Ha tévedés történt, akkor erről feltétlenül értesíteni szeretnénk az NKH illetékeseit..

   
 6. A 114. számú Magyar Közlönyben némi változás olvasható a menetíró készülékekről. (Üzembentartói igazolás kiadása munkát nem végzett napokra)
  Első olvasásban ez nem hat ki az oktatásra, de aki szeretné a jogszabályt pontosan értelmezni, az keresse a 76/2007-es GKM rendeletet.

   
 7. Újabb cikk jelent meg a Magyar Hírlapban Török Lajos tollából. Íme itt olvashatjátok: http://www.magyarhirlap.hu/Archivum_cikk.php?cikk=134347&archiv=1&next=0

További jó munkát, és eredményes őszt kívánok mindenkinek:

Pető Attila
JOGSICENTRUM

 


Kedves Kolléga!
 

 

 1. Tisztelettel tájékoztatlak arról, hogy az NKH honlapján már megtekinthető a képzőszervek listája, és az az eredményességi mutató, amely jelzi, hogy 2006-ban "B" kategóriában átlagosan hány forgalmi vizsgaeseményre volt szükség egy vezetői engedély megszerzéséhez.
  E szám minél kisebb, az adott iskolában annál kevesebb sikertelen vizsga történt.

  Az adatok ezen a címen tekinthetők meg: http://www.nkh.hu/kepzes/content/view/86/124/lang,hu/

  Érdekességképpen elkészítettem a listából a középmagyarországi régió sorrendjét, amit e levélhez Excel formában mellékelek.
  Hogy az ár és a minőség mennyire szorosan összefügg egymással, az ebből a táblázatból is jól látható. A fővárosi bejegyzésű cégek vizsgaeseménnyel kapcsolatos mutatójának átlagértéke 2,47 míg a Pest megyei illetékességű iskolák átlagértéke 1,74. (Vélemény?!)

   
 2. Török Lajos kollégánk tovább iparkodik új kezdeményezésének megvalósításában, szintén mellékletként küldeném az ezzel kapcsolatos dokumentumot.

   
 3. Elkészült a Jogsicentrum szerkesztésében a „B” kategóriás zsebtanterv.
  Az volt a célunk, hogy minden oktatókocsiban kéznél lehessen egy kisméretű, naprakész tematika.
  A kiadvány könnyen kezelhető A6-os formátumban (105x148mm-es notesz méret) készült el, ára bruttó 525 forint.
  Nagyobb tételben is megrendelhető az info@jogsicentrum.hu email címen, illetve a 06-1-333-3323-as telefonszámon.

 
 

További jó munkát kívánok! 

Pető Attila
JOGSICENTRUM


Kedves Kolléga!
 

Nyári szabadságunk után továbbra is szeretnénk tájékoztatással, információkkal, ötletekkel  elősegíteni a napi munkátokat.

Úgy gondoljuk, hogy az év második felében igen sok olyan esemény fog történni, amely alapvetően kihatással lesz szakmai munkánkra:

 • A Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke úgy nyilatkozott egy értekezleten, hogy 2007 második részében ő is kiemelt figyelmet fog szentelni a gépjárművezető képzéssel kapcsolatos kérdésekre, teendőkre. Kíváncsian várjuk, hogyan fog megvalósulni e bíztató ígéret.
 • Ezen felül a következő hónapok fontos eseményei lesznek az éves továbbképzések. Jó lenne, ha az a folyamat, amely több érdekképviseletnél már az elmúlt években is elkezdődött, miszerint a továbbképzések inkább legyenek hasznos módszertani felkészítő tréningek, tovább folytatódna.
  Ennek érdekében mi is folyamatosan figyelemmel kísérjük a továbbképzéseket, és minden olyan információt közzéteszünk, amely kiemelt jelentőséggel bír.

  Oldalunkra folyamatosan töltjük fel az egyes továbbképzések időpontjait (http://www.jogsicentrum.hu/tovabbkepzes2007.html) , ezzel is segítve az oktatók és iskolavezetők részére a választási lehetőséget. Természetesen szívesen vesszük, ha az érdekképviseletek is segítik az információk megküldésével ezt a tevékenységünket.

 

Aktuális információk:

 1. A Közlekedési Múzeumban szeptemberben kiállítás nyílik az európai vezetői engedélyekkel kapcsolatban. A rendezvény hivatalos megnyitója szeptember 4.-én lesz. Az ezzel kapcsolatos információkat e levélhez mellékelem
   
 2. Heretelendi László iskolavezető kollégánk egy fontos kötelezettségre hívja fel a cégvezetők figyelmét:

  Tisztelt Cégvezető!
  A gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény 2006. július 1-jén lépett hatályba. Azon társaságok, amelyek a törvény hatálybalépése előtt a cégjegyzékbe már bejegyzésre kerültek, valamint a törvény hatályba lépésekor a cégbejegyzési eljárásuk folyamatban volt, az új Gt. kötelezettséget írt elő az új szabályokhoz történő igazodáshoz.
  A törvény 336. §-ának (2) bekezdése úgy rendelkezett, hogy a társaságok a törvény hatálybalépését követő első ízben összehívott legfőbb szervi ülésükön kötelesek meghozni azon döntéseket, amelyekkel társasági szerződésüket az új szabályokkal összhangban módosítják. A törvény meghatározta azon legkésőbbi határidőt is, ameddig valamennyi társaságuknak meg kell felelnie az új törvény előírásainak. Kimondja, hogy a társasági szerződés módosítására vonatkozó döntés meghozatalának, illetve a megfelelő változásbejegyzési kérelem cégbírósági benyújtásának legkésőbbi időpontja 2007. szeptember első napja.
  Ehhez képest az országgyűlés június 11-én elfogadott (75-ös Magyar Közlönyben megjelent) módosításának megfelelően a végső határidőt 2008. július 1-ben határozta meg azzal, hogy elhagyja az első legfőbb szervi ülésre történő utalást.
  A módosítás azt is kimondja, hogy amennyiben a társasági szerződés módosítására kizárólag azért kerülne sor, mert a szerződés általános hivatkozásként az 1997-es GT-re utal, a módosítás csak formális lenne, így arra nincs szükség. Erről a cég illeték és közzétételi költségtérítés megfizetése nélkül nyilatkozhat a cégbíróság felé.

  Tehát a feladat: felkeresni a cég jogászát és megbízni a társasági szerződés felülvizsgálatával, valamin megkérni a szükséges lépések megtételére.
   
 3. Egy másik iskolavezető kolléga felhívása szintén hasznos, elgondolkodtató információkat rejt:

  Tisztelt Kolléga!
  A mai erősen deformált képzési környezetben a tisztességesen dolgozó, de az önállósághoz görcsösen ragaszkodó képzőszervek előtt nem áll fényes jövő! Csak közös összefogással és egy versenyképes üzleti modell létrehozásával van esély a sikerre, ez azonban csak üzleti alapon lehetséges.(saját érdekei ellen senki sem fog össze senkivel)
  Az a know-how, amely sikeressé teheti a minőségi képzés iránt valóban elkötelezett képzőszervek együttműködését, már elkészült! A megvalósítás érdekében azokat a képzőszerveket szeretnénk összefogni, akik nem csak papolnak a minőségről, hanem tenni is készek azért, hogy a szakmai környezet átalakuljon, akik kellően elszántak az üzleti alapú együttműködésre, sőt az ésszerű áldozatvállalásra is. 
  Már most jelzem, hogy aki nem érti az üzleti logikát, aki tétlenül azt várja, hogy mások oldják meg helyette a problémákat, aki áldozatvállalás nélkül csak az üzleti előnyökből akar részesedni, azzal biztosan nem tudunk együttműködni!
  Aki viszont felismeri, hogy közös összefogással az eredményesség sokszorosára növelhető, miközben a költségek megoszlanak, aki a későbbi nyereség érdekében a rá eső terhet is kész vállalni, kérjük, válasz e-mailban vagy telefonon jelezze részvételi és kapcsolódási szándékát!
  Budapest, 2007-08-07
  Török Lajos  ügyvezető igazgató – iskolavezető     PROFI Autósiskola                www.nemcsakjogsi.hu
   
 4. Sok érdekes magán naplót, úgynevezett blogot találhatunk az interneten. Ezek közül az egyiket, tanulságképpen jó szívvel ajánlunk mindenkinek:
  http://vezetek.blog.hu/
   
 5. Továbbra is szívesen ajánljuk azt a tansegédletünket, amelyből már több mint ezer darab elfogyott az elmúlt egy hónapban. Az „Egyszerűen, érthetően” sorozat (http://www.jogsicentrum.hu/erthetoen1.html) népszerűsége annak köszönhető, hogy lényegre törő, és hatékonyan alkalmazható, nem utolsósorban pedig kedvező áru tananyag, mind az elméleti oktatás, mind pedig a alapoktatás közben.
  Egyre több füzetet rendelnek a gyakorlati oktatók is, akik így a járműkezelési vizsgára felkészülést egy otthon is használható tananyaggal is ki tudják egészíteni.
  Postai cím megküldése esetén szívesen küldünk ingyenes bemutató példányokat. Telefonos rendelést a 06-1-333-3323-as számon lehet megejteni.

 

További jó munkát kívánok! 

Pető Attila
JOGSICENTRUM


Kedves Kolléga!
 

 1. Bizonyára tapasztaltad, hogy a mai napon több médiában foglalkoztak az autósiskolák, illetve a szakoktatók helyzetével. Mellékelem számodra azt a Népszabadságban megjelenő cikket, amely a hírsorozatot elindította. http://www.nol.hu/budapest/cikk/454484
   
 2. Szíves figyelmedbe ajánlom, hogy a GKM rendelete alapján az M8-as autópálya 6. sz. főút és 51. sz főút közötti szakasza (gyakorlatilag a Duna híd) a D1-es járműkategóriában ingyenessé vált.


Szeretnék egy kis bíztatást adni azoknak a kollégáknak, akik a hőség miatt szenvednek az oktatóautókban és a tantermekben. Egy internetes oldalra szeretném felhívni a figyelmet, amely az amatőr meteorológusok ezreinek adatait felhasználva igen pontos képet szokott adni a pillanatnyi és várható időképről. Aki kedvet kap az észleléshez és az adatai nyilvánosságra hozatalához az feltétlenül látogasson el erre az oldalra: www.metnet.hu

Íme egy hűsítő cikk az Index jóvoltából a klímákról: http://index.hu/tech/hardver/htdh070718/


 

További jó munkát, és mielőbbi lehűlést kívánok!

 Pető Attila
JOGSICENTRUM

 

 


Kedves Kolléga!

Engedd meg hogy néhány hasznos információt megosszak Veled!
 

 1. Két érdekes újságcikkre szeretném felhívni a figyelmedet! Az egyik a szlovákiai jogosítványszerzésről jelent meg a Magyar Hírlapban, de foglalkozik a magyarországi helyzettel is. A másik cikk inkább csak érdekesség. E levél mellékleteként továbbítom mindkettőt.
   
 2. Pár hírlevéllel előbb beszámoltam arról, hogy lehetőség nyílik egy saját szerver üzemeltetésére. Íme az akkori információ:

  Június hónaptól olyan saját szervert fogunk működtetni, amelyen rugalmas lehetőséget biztosítunk iskolák és oktatók önálló honlapjainak elhelyezésére.
  Jelenleg, amennyiben egy cég saját internetes oldalt szeretne regisztrálni, ahhoz egy un. webszerver tárhelyet kell igényelnie egy netes szolgáltatótól. Ennek éves díja szolgáltatótól függően 100 MB szabad hellyel és max. 5 email címmel akár havi 5-10 ezer forint is lehet. Valószínű Te is ilyen, vagy hasonló szolgáltatást veszel jelenleg is igénybe.A mi saját szerverünkön  akár több száz megabyte helyet is kaphatsz, és annyi email címet alakíthatsz ki, amennyit csak szeretnél.
  Például, ha az iskolád címe: www.jogsitanoda.hu, ehhez hozzárendelheted többek között az iskolavezeto@jogsitanoda.hu, nagy.karcsi@jogsitanoda.hu, panaszok@jogsitanoda.hu
  és még több tucat hasonló email címeket. Így akár az összes kollégád saját címmel rendelkezhet. (amennyiben megtetszett ez a név, szívesen beregisztráljuk számodra!) Terveink szerint a szolgáltatás éves díja mindösszesen csak 10 ezer forint körül lenne! Ezen felül a jövőben olyan informatikus foglalkoztatását is tervezzük, aki szívesen segít neked honlap elkészítésében, üzemeltetésében, vagy látvány anyagok megtervezésében, természetesen a lehető legolcsóbb áron.”


  A szerver elkészült, jól működik!
  50 MB kezdő tárhelyet és 10 email címet, amivel egy autósiskola honlapja tökéletesen kiszolgálható, mindösszesen évi 4.000 forintért tudjuk biztosítani.
  (Az önálló domain névvel kapcsolatos fenntartási költségeken kívül) Ennél nagyobb mennyiségű tárhelyet és email címet egyedi ajánlat alapján tudunk létrehozni.
  Ezen felül szívesen segítünk weblap tervezésben, elkészítésben, vagy meglévő oldalak véleményezésében.
  Egyre több oktató készít saját oldalt, az első jogsicentrumos ilyen jellegű oldalt, akár referenciaként is, megtekintheted itt: http://gyakorlovezetes.hu/
  (A látott oldal elkészítésének ára mindösszesen 10.000 forint!)

  Várjuk érdeklődésedet, megrendelésedet, elképzelésedet az info@jogsicentrum.hu címre.
   
 3. Szeretnénk az éves továbbképzésekkel kapcsolatos valamennyi információt megosztani Veled. Az oldalunkon már megtalálhatod az egyik érdekképviselet tervezett időpontjait, de folyamatosan szeretnénk a lehető legtöbb anyagot ehelyezni. Ennek érdekében várunk mindenféle helyi, területi információkat a továbbképzésekkel kapcsolatban.
  Részletek ITT: http://www.jogsicentrum.hu/tovabbkepzes2007.html
   
 4. E levél mellékleteként csatolnám azt a kiírást, amelyet az NKH készített új kezdeményezésként egy országos szakoktatói vetélkedő kapcsán. Véleményeiteket az eseménnyel kapcsolatban a fórumunk oldalian megoszthatjátok egymással!
  http://forum.sg.hu/forum.php3?azonosito=szakma
   
 5. Szakmai érdekességként felhívnám a  figyelmedet azokra a jogszabályváltozásokra, amelyek a közúti jelzőtáblák méreteiről és műszaki követelményeiről, az útburkolati jelek tervezési és létesítési eljárásairól szól.
  Magyar Közlöny 86. szám

 

További jó munkát kívánok!

Pető Attila
JOGSICENTRUM

Mellékletek:  ORSZÁGOS SZAKOKTATÓI VETÉLKEDŐ     Szlovákiában olcsóbb a jogosítvány      Vallások a közlekedés biztonságáért


Kedves Kolléga!

Engedd meg hogy néhány hasznos információt megosszak Veled!

 

 1. Felhívnám a figyelmedet, hogy egyre több megyéből kapunk visszajelzéseket, miszerint a hatóság - jogosan - ragaszkodik az új szabályzatokban meghatározott formanyomtatványok (pl. az Áthelyezési kérelem) használatához.
  Ismételten tájékoztatlak arról, hogy a szabályzatok PDF formátumban letölthetők az NKH honlapjáról! http://www.nkh.hu/kepzes/content/view/74/106/lang,hu

  Akik nem boldogulnak a letöltéssel vagy a kinyomtatással, azok számára szívesen megküldjük azokat használhatóbb formátumban. (pl. Word DOC formátum)

  E levél mellékleteként elküldöm számodra az Áthelyezési kérelem szerkeszthető változatát, sőt készítettem egy kis programot az áthelyezési kérelem kitöltéséhez. A program saját fejlesztés, így örömmel várok javaslatot, amennyien módosítani lenne szükséges.

(A mellékletben elküldött athelyez.zip file-ból kicsomagolás után egy közvetlenül futtatható athelyez.exe file lesz. A kitöltés értelemszerű, akkor is használhatod, ha elmegy a tanuló és akkor is ha befogadod. Jó kísérletezgetést!)
 

 1. Tájékoztatlak továbbá arról, hogy június 26.-án megalakult a Magyarországi Gépjárművezetőképző érdekképviseletek Országos Tanácsa a MaGOT. Elnöke Rába László országgyűlési képviselő lett. Tagjai 11 érdekképviseletet reprezentálnak.
  Reméljük, hogy tevékenységük szilárd alapot jelent majd a gépárművezetőképző szakma megreformálásának folyamatában.
   
 2. Szíves figyelmedbe ajánlanék két internetes oldalt. Az egyiken kedvező áron lehet beszerezni a vöröskereszt oktatáshoz szükséges segédanyagokat.
  Az oldal címe: http://www.speeding.hu/index.php?language=hu

  A másik ajánlatunk a Tűzoltóság weblapja. Sok olyan közúti balesetekkel kapcsolatos képet lehet letölteni, amely az elméleti oktatásban (nem titkolt szándékkal elrettentő jelleggel) hasznos lehet.
  Az oldal címe: http://www.langlovagok.hu/

  E levél mellékleteként pedig egy érdekes cikket szeretnék megosztani veletek a négykerekű segédmotoros kerékpárokról.
   
 3. Végül szeretném a figyelmedbe ajánlani, hogy július első hetétől megkezdjük az "Egyszerűen, érthetően" sorozat első két könyvének árusítását.
  Úgy gondoljuk elszakadva az eddigi tansegédletektől egy merőben új felfogású anyagot sikerült elkészítenünk. Olyat, amely a tanulók nyelvén íródott, s amely így rendkívül hasznos segítség lehet az elméleti oktatásban és a járműkezelési vizsgára felkészülés közben.
  Ráadásul a kiadványokat igen kedvező áron kínáljuk!
  További információ és megrendelés ezen az oldalon lehetséges: http://www.jogsicentrum.hu/erthetoen1.html

 

 További jó munkát kívánok!

Pető Attila
JOGSICENTRUM

 

Utóirat:
 

A nagy sikerre való tekintettel a KRESZ oktatók módszertani továbbképzését 2007. július 23.-án megismételjük. Még van 4 szabad hely. Várunk szeretettel!

Emlékeztetésképpen:

Kísérleti jelleggel július hónapban egy módszertani továbbképzést szervezünk közlekedésszakos elméleti oktatók részére.
Ilyen jellegű képzésről még nem tudunk, azt gondoljuk, hogy merőben más lehet,  mint a kötelező továbbképzés.
Szeretnénk bemutatni számotokra azokat a korszerű pedagógiai, kommunikációs és technikai lehetőségeket, amellyel sokkal színvonalasabbá,  hatékonyabbá és nem utolsósorban látványosabbá lehet tenni egy elméleti oktatást.
Az egész napos oktatás tervezett témái:

 • Korszerű technikai eszközök használata az elméleti oktatásban. (A számítógép, projektor, digitális fényképezőgép és videokamera használata. Közösen egy rövid oktatási segédanyagot (prezentációt) is elkészítünk.
 • A kereszteződésben történő elsőbbségadás tanításának módszertana. (A jelenlévők két előadó módszerével ismerkedhetnek meg, majd lehetőség nyílik a módszerek elemezésére, továbbfejlesztésre.)
 • Kommunikációs technikák a tantermi oktatásban. (Hogyan jegyezd meg könnyen a tanulók neveit, hogyan vonhatod be őket legaktívabban az órai munkába, hogyan kezelhetők az egyes konfliktushelyzetek.)
 • A műholdas navigáció és tájékozódás (GPS, iGO) tanításának lehetőségei.

  A képzés ingyenes, de a hatékony oktatás miatt maximum csak az első 10 fő jelentkező részére tudunk lehetőséget biztosítani.

  Tervezett időpont és helyszín:

  2007. július 23. hétfő  09:00 - 16:00  (Ebédet térítés ellenében biztosítunk!)
  Budapest VIII. Üllői út 46.  (Parkolni a Kisfaludy utcai volt PÁV épület közelében lehet)

  A jelentkezéseket az info@jogsicentrum.hu címre kérjük eljuttatni.

Mellékletek: Törvényen kívüli autó.doc      Áthelyezési kérelem.doc       athelyez.zip


Kedves Kolléga!

Engedd meg hogy néhány érdekes hírről tájékoztassalak!1. A mai napon megjelent egy cikk a gépjárművezető képzésről a Magyar Hírlapban. E levél mellékleteként elküldöm Neked a híradást. Szíves figyelmedbe ajánlom, hogy oldalunkon egy fórum működik, ahol kulturált formában megoszthatod a véleményedet a többiekkel. A fórum itt található meg: http://forum.sg.hu/forum.php3?azonosito=szakma

2. Szeretném felhívni a figyelmedet, hogy a Munkaügyi Központok fokozott ellenőrzést tartanak az autósiskolák körében a felnőttképzési törvényben leírtak betartása érdekében.
Ha esetleg lenne közöttetek olyan képzőszerv, aki még nem készítette el a felnőttképzési nyilvántartásba vételt - régebben OKÉV regisztrációnak is hívták - sürgősen készítettse el, mert jelenleg 4 fővárosi iskola ellen is folyik eljárás e miatt.
Ráadásul valamennyi esetben a határozat több mint 500 ezer forint bírságról és a képzési tevékenységtől való két éves eltiltásról rendelkezik.

Ezen felül arra is felhívnám, a figyelmet, hogy megváltozott a felnőttképzéssel kapcsolatos statisztikai adatszolgáltatási kötelezettség módja!
Ezzel kapcsolatban az NSZI honlapján olvashattok tudnivalókat. https://osap.nive.hu/index.php

Ez alapján az autósiskolák is kötelesek időszakonként, - sajnos nem sikerült egyértelműen kinyomoznom, hogy mennyi időnként - adatot szolgáltatni az interneten keresztül!
Figyeljetek erre is!

3. Egy érdekes jogi bakira szeretném felhívni a figyelmedet az elsősegély nyújtási vizsgaigazolással kapcsolatban. A mellékletben található dokumentumban olvashatod az eszmefuttatást.

4. Kísérleti jelleggel július hónapban egy módszertani továbbképzést szervezünk közlekedésszakos elméleti oktatók részére.
Ilyen jellegű képzésről még nem tudunk, azt gondoljuk, hogy merőben más lehet,  mint a kötelező továbbképzés.
Szeretnénk bemutatni számotokra azokat a korszerű pedagógiai, kommunikációs és technikai lehetőségeket, amellyel sokkal színvonalasabbá,  hatékonyabbá és nem utolsósorban látványosabbá lehet tenni egy elméleti oktatást.
Az egész napos oktatás tervezett témái:
 
 • Korszerű technikai eszközök használata az elméleti oktatásban. (A számítógép, projektor, digitális fényképezőgép és videokamera használata. Közösen egy rövid oktatási segédanyagot (prezentációt) is elkészítünk.
 • A kereszteződésben történő elsőbbségadás tanításának módszertana. (A jelenlévők két előadó módszerével ismerkedhetnek meg, majd lehetőség nyílik a módszerek elemezésére, továbbfejlesztésre.)
 • Kommunikációs technikák a tantermi oktatásban. (Hogyan jegyezd meg könnyen a tanulók neveit, hogyan vonhatod be őket legaktívabban az órai munkába, hogyan kezelhetők az egyes konfliktushelyzetek.)
 • A műholdas navigáció és tájékozódás (GPS, iGO) tanításának lehetőségei.
   

A képzés ingyenes, de a hatékony oktatás miatt maximum csak az első 10 fő jelentkező részére tudunk lehetőséget biztosítani.

Tervezett időpont és helyszín:

2007. július 19. csütörtök  09:00 - 16:00  (Ebédet térítés ellenében biztosítunk!)
Budapest VIII. Üllői út 46.  (Parkolni a Kisfaludy utcai volt PÁV épület közelében lehet)

A jelentkezéseket az info@jogsicentrum.hu címre kérjük eljuttatni.
További jó munkát kívánok!

Pető Attila
JOGSICENTRUM

Mellékletek:   Gyilkos árverseny az autósiskolák között.doc      SZÜKSÉGES E BEMUTATNI AZ EÜ VIZSGA IGAZOLÁST.doc


Kedves Kolléga!
 

Engedd meg hogy néhány érdekes hírről tájékoztassalak!

 

 • Kísérletképpen beindult az NKH ügyfélkapu rendszere.

  Első lépésben a beiratkozó tanuló az interneten keresztül kitöltheti a jelentkezési lapját, és így az adatai bekerülnek a hatóság adatbázisába. Így amikor az iskola bejuttatja a nyomtatott jelentkezési lapot a vizsgabizottságra, ott már az adatok rendelkezésre állnak, így az ügymenet felgyorsulhat.
  Sajnos még csak valószínűleg próbaverzióról van szó, mert sikerült ugyanazt a személyt kétszer regisztrálni. A regisztrálásról a kinyomtatható jelentkezési lapon található sorszám tanúskodik.

  Aki gondolja, próbálja ki a rendszert itt:
  ugyfelkapu.nkh.hu

 

 •  E hír kapcsán szeretnénk összegyűjteni azokat a tapasztalatokat, amiket mostanában a vizsgára jelentésekkel és a vizsgabizottságok ügymenetével kapcsolatban éreztek. Szeretnénk látni mindenféle véleményt, problémát, gondot, amit az összegyűjtés után terveim szerint az érdekképviseletek segítségével eljuttatnánk az NKH-hoz.

  Előre is köszönöm a fáradozásaitokat!

 

 • A hétvégi motoros baleset kapcsán több médiában jelent meg - sajnos nem minden esetben a hozzáértőktől - hogy a motoros oktatás is felelőssé tehető az ilyen és hasonló esetek kapcsán.

  A FÓRUM oldalain elindítottam egy új témát ezzel kapcsolatban. Szeretném, ha meglátásaitokat közzé tennétek ezen a helyen is. Esetleg a véleményeket összegyűjtve továbbíthatnánk azokat a sajtó felé is.

 

 • Nemrégiben megjelent az interneten egy nagyon jópofa, érdekes írás  a biztonsági övről és a légzsákokról. Szíves figyelmetekbe ajánlom e levél mellékleteként.
  Használjátok fel tanulságképpen az oktatás során!

 

 

További jó munkát kívánok! 

Pető Attila

JOGSICENTRUM

Mellékletek:   Légzsákot hova.doc


Kedves Kolléga!
 

Szíves figyelmedbe ajánlom a következőket:
 
 

1. Az NKH-tól kapott értesítés alapján tájékoztatlak arról, hogy az autósiskolák képzési engedélye kiterjeszthető az adott régióra! Ehhez az szükséges, hogy a regionális képzésfelügyelet felé - díjfizetés ellenében - egy képzési engedély módosítást kell benyújtani. (Célszerű az iskolával kapcsolatos összes változást egyben becsatolni!)


Így a képzési engedély területisége a teljes régióra érvényes lesz. Az irányelv alapján a vizsgát abban a megyében kell megszervezni, ahol a tanfolyam zajlik. Régión kívüli un. kihelyezett tanfolyamra nincs lehetőség!

 

Tájékoztatásul az ország jelenlegi régiós felépítése (zárójelben a régióközpontok, azaz képzésfelügyeletek):

 
Észak-alföldi Regionális Igazgatóság (Nyíregyháza)

 Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

 Jász-Nagykun-Szolnok megye

 Hajdú-Bihar megye

Dél-alföldi Regionális Igazgatóság (Kecskemét)

 Csongrád megye

 Bács-Kiskun megye

 Békés megye

Dél-dunántúli Regionális Igazgatóság (Szekszárd)

 Tolna megye

 Baranya megye

 Somogy megye

Észak-magyarországi Regionális Igazgatóság (Eger)

 Heves megye

 Nógrád megye

 Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Közép-dunántúli Regionális Igazgatóság (Tatabánya)

 Komárom-Esztergom megye

 Veszprém megye

 Fejér megye

Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóság (Győr)

 Győr-Moson-Sopron Megye

 Vas megye

 Zala megye

Közép-magyarországi Regionális Igazgatóság (Budapest)

 Budapest

 Pest megye

 

 

2. Tájékoztatlak továbbá arról, hogy 2007.06.06.-án a szakma továbbképzési joggal rendelkező érdekképviseletei kifejezték közös szándékukat egy országos érdekképviseleti tanács, mint csúcsszervezet létrehozásra.
Úgy gondoljuk, hogy ez a lépés feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a gépjárművezető képzés helyzetének javítása elkezdődjön. Egy egységesen fellépő érdekképviseleti szövetség, mind a hatóság, mind pedig a piac valamennyi szereplője felé érdemben és hathatósabban tud fellépni, mint az egyes érdekképviseletek.

A tanács hivatalos megalakulása, és az érdemi munka megkezdése e hónap végén várható.

 

3. Elsősorban a gyakorlati oktatók figyelmébe ajánlanám a JOGSIRÁCS elnevezésű felhasználói programot.

A hagyományos un. sakkpapírra épülő elszámolások hátrányai, amelyet a  JOGSIRÁCS program kiküszöböl:

- Nem lehetséges megfelelő módon jelölni azokat a tanórákat, amiket nem egész órakor kezdtek. Ma már a piac rugalmas kiszolgálásához tartozik az is, hogy a tanítás egy konkrétan meghatározott (óra-perc) időpontban kezdődjön. Egy 8:20-perc-kor kezdődő és 9:10-ig tartó tanítási időtartam rögzítése a rácsba elméletileg nem lehetséges.

Ráadásul a közlekedési hatóságok által meghatározott vizsgaidőpontok sem követik az egész órákat, pedig ezek bejegyzése is kötelező! Ugyanez a helyzet a 45 perces elméleti óráknál is!

- A rács kockájába minimális adatmennyiség fér bele! Az új szabályozásnak megfelelően az amúgy is rövidített VIB-iktató mellett a forgalmi oktatási órákat is meg kell jelölni. Mindezt más és más iskola esetében külön színnel. A két A4-es lapból álló havi óraütköztetőn erre pár milliméter hely áll rendelkezésre, ami nem csak a beírást, de a szabályos áthúzással jelölt javítást is szinte lehetetlenné teszi.

Ezen felül, mivel gyakorlatilag egy tanuló a VIB-iktató számát ezután évekig viheti magával, sokkal nagyobb a lehetőség, hogy az évszám nélküli iktatószám jelölés miatt azonos számok kerülnek majd a sorokba.

- A motoros oktatás során az alapoktatás esetén a rács egyetlen kockájába három iktató számot kellene beírni. Ez fizikálisan lehetetlen!

- Nevével ellentétben azt a célt, hogy az ütköző órákat észre lehessen venni, sosem teljesíthette a rács, mivel az oktatók még, ha a kartonokon ugyanazon időpontokat rögzítettek, a rácsra ez már a nyilvánvalósága miatt sosem került rá.

A program saját fejlesztés, így az igények, ötletek és észrevételek alapján tovább javítható!

Részletesebb info és letöltés itt lehetséges: www.jogsiszoft.hu

 

További jó munkát kívánok! 

Pető Attila

JOGSICENTRUM

 


Kedves Kolléga!

 

* Figyelmedbe ajánlom, hogy honlapunkon a jogszabálygyűjteménybe új, kevésbé ismert rendelet került fel a közutak kezelésének szakmai szabályaival kapcsolatban. Megtekintheted azt a http://www.jogsicentrum.hu/info/szabalygy.htm oldalon, és letöltheted innen: http://www.jogsicentrum.hu/5_2004.doc

  * Sajnálattal közöljük, hogy egyelőre a módosított tesztkérdések gyűjteményét, habár azt elkészítettük számítógépes változatban, nem adhatjuk közre. A hatóság továbbra is kitart amellett, hogy a kérdéseket és válaszokat szerzői jog védi.
Véleményünk szerint a KRESZ, mint jogszabály által meghatározott paragrafusokból összeállított kérdések nem tekinthetők önálló szellemi terméknek.
Az pedig felháborító, hogy a számítógépes teszt vizsgára való otthoni felkészüléshez a tanulóknak 4500 forintot kell a hivatalos teszt CD-ért kiadniuk, amelyet ráadásul csak egyetlen gépre tudnak feltelepíteni!
Amennyiben valaki ismer olyan szerzői joggal foglalkozó ügyvédet, aki segítséget tudna nyújtani e témában, azt külön megköszönjük!

 * A Gépjárművezető-képző Szakoktatók Független Szakszervezete a fővárosban aláírásgyűjtő akciót szervez annak érdekében, hogy a hatóság állapítsa meg a gyakorlati oktatás "önköltségét" melyből az előírt tematika szerinti tevékenység a mai gazdasági körülmények között végezhető. Részleteket a honlapjukon olvashatsz: http://www.feherszalag.tuti.hu/

 * Felhívom szíves figyelmedet, hogy a GKM pályázatot írt ki a biztonságos kerékpározás népszerűsítésére. Úgy gondolom, hogy érdemes e témával az iskoláknak vagy akár az oktatóknak is foglalkozni. A kiírást e levélhez mellékelem.

  * Június hónaptól olyan saját szervert fogunk működtetni, amelyen rugalmas lehetőséget biztosítunk iskolák és oktatók önálló honlapjainak elhelyezésére.
Jelenleg, amennyiben egy cég saját internetes oldalt szeretne regisztrálni, ahhoz egy un. webszerver tárhelyet kell igényelnie egy netes szolgáltatótól. Ennek éves díja szolgáltatótól függően 100 MB szabad hellyel és max. 5 email címmel akár havi 5-10 ezer forint is lehet.Valószínű Te is ilyen, vagy hasonló szolgáltatást veszel jelenleg is igénybe.
 

A mi saját szerverünkön  akár több száz megabyte helyet is kaphatsz, és annyi email címet alakíthatsz ki, amennyit csak szeretnél.
Például, ha az iskolád címe: www.jogsitanoda.hu, ehhez hozzárendelheted többek között az iskolavezeto@jogsitanoda.hu, nagy.karcsi@jogsitanoda.hu, panaszok@jogsitanoda.hu és még több tucat hasonló email címeket. Így akár az összes kollégád saját címmel rendelkezhet. (amennyiben megtetszett ez a név, szívesen beregisztráljuk számodra!)

Terveink szerint a szolgáltatás éves díja mindösszesen csak 10 ezer forint körül lenne! Ezen felül a jövőben olyan informatikus foglalkoztatását is tervezzük, aki szívesen segít neked honlap elkészítésében, üzemeltetésében, vagy látvány anyagok megtervezésében, természetesen a lehető legolcsóbb áron.

Amennyiben ajánlatunk megtetszett kérjük, hogy válasz e-mailben jelezd ezt felénk.
info@jogsicentrum.hu

 

* Kérlek tekintsd meg a jegyzetboltunk aktuális kínálatát. http://www.jogsicentrum.hu/jegyzetellato.html

 

Köszönettel!

 

Pető Attila
JOGSICENTRUM

Mellékletek:   kerekpár pályázat.doc


 

 

Központ:  Budapest VIII. Üllői út 46.      Telefon/fax: 333-3323        Mobil/sms: 06-70/258-8888       email: jogsicentrum@t-online.hu